Lekcja 42 ''Przygotowywanie pasz do skarmiania''
Na czym polega przygotowywanie pasz?
Przygotowywanie pasz polega na poddawaniu ich zabiegom fizycznym, biologicznym lub chemicznym:
- Zwiększyć ich strawność
- Poprawić właściwości smakowe i dietetyczne
- Zmniejszyć zużycie energii na procesy życia
- Zniszczyć związki toksyczne oraz szkodliwe drobnoustroje
- Ułatwić pobieranie paszy
Przygotowywanie pasz:
1. Oczyszczanie:
- Mycie (okopowe) oczyszczenie np. ziemniaków z piasku
- Otrząsanie (liście) np. umycie sałaty z ziaren piasku zalegających między liśćmi
- Przewiewanie (ziarna i nasiona) odzielenie ziaren np. zbóż od nasion chwastów
2. Rozdrabnianie
- Gniecenie ( maszyna: gniotownik) (dla koni, bydła, świń i drobiu) (powstają tzw.płatki np owsiane
- Śrutowanie (maszyna: śrutowniki i rozdrabniacze) (dla wszystkich gatunków) (powstaje śrut)
- Mielenie (maszyna: mlewniki i młynki) (dla małych osobników) (powstają mąki i mączki)
- Siekanie (maszyna: siekacze i rozdrabniacze) (dla koni, świń, przeżuwaczy i drobiu)
- Cięcie na sieczkę (maszyna: sieczkarnie) (dla krów 3-5 cm dla koni 2-2,5 cm) (powstaje sieczka)
Mieszanie pasz:
Stosujemy mieszalniki lub wozy paszowe, można przygotować mieszanki stałe, płynne lub pół płynne.
Granulowanie i brykietowanie:
Daje dobre efekty w żywieniu przeżuwaczy, dlatego, że pasza zalega dłużej w żwaczu to jest lepiej przyswajana (dłużej podlega działaniu mikroflory).
Zwilżanie lub moczenie:
Zwilżamy pasze sypkie po to by zapobiec stratą czy zapylaniom budynków.
Gotowanie i parowanie:
Poprawiamy smakowitość i usuwamy trujące substancje (drób, chore, świnie i młode osobniki)
Prażenie:
Poprawia strawność i smakowitość, nadrabiają właściwości odkażające.
Podkiełkowywanie:
Zwiększa nieśność, zapładnialność jaj i więcej witaminy E. Zwykle dotyczy owsa i jęczmienia.
(Metoda wypasu lekcja 43)
ZAGLĄDAJ NA:
Fanpage: https://www.facebook.com/Notatki-Weterynarza-108501717576239/?modal=admin_todo_tour
Instagram: https://www.instagram.com/notatkiweterynarza/
Twitter: https://twitter.com/home
ZAGLĄDAJ NA:
Fanpage: https://www.facebook.com/Notatki-Weterynarza-108501717576239/?modal=admin_todo_tour
Instagram: https://www.instagram.com/notatkiweterynarza/
Twitter: https://twitter.com/home
Komentarze
Prześlij komentarz