Lekcja 42 ''Przygotowywanie pasz do skarmiania''

Lekcja 42 ''Przygotowywanie pasz do skarmiania''

Na czym polega przygotowywanie pasz?

Przygotowywanie pasz polega na poddawaniu ich zabiegom fizycznym, biologicznym lub chemicznym:
- Zwiększyć ich strawność
- Poprawić właściwości smakowe i dietetyczne
- Zmniejszyć zużycie energii na procesy życia
- Zniszczyć związki toksyczne oraz szkodliwe drobnoustroje
- Ułatwić pobieranie paszy

Przygotowywanie pasz:

1. Oczyszczanie:
- Mycie (okopowe) oczyszczenie np. ziemniaków z piasku
- Otrząsanie (liście) np. umycie sałaty z ziaren piasku zalegających między liśćmi
- Przewiewanie (ziarna i nasiona) odzielenie ziaren np. zbóż od nasion chwastów
2. Rozdrabnianie
- Gniecenie ( maszyna: gniotownik) (dla koni, bydła, świń i drobiu) (powstają tzw.płatki np owsiane
- Śrutowanie (maszyna: śrutowniki i rozdrabniacze) (dla wszystkich gatunków) (powstaje śrut)
- Mielenie (maszyna: mlewniki i młynki) (dla małych osobników) (powstają mąki i mączki)
- Siekanie (maszyna: siekacze i rozdrabniacze) (dla koni, świń, przeżuwaczy i drobiu)
- Cięcie na sieczkę (maszyna: sieczkarnie) (dla krów 3-5 cm dla koni 2-2,5 cm) (powstaje sieczka)

Mieszanie pasz:

Stosujemy mieszalniki lub wozy paszowe, można przygotować mieszanki stałe, płynne lub pół płynne.

Granulowanie i brykietowanie:

Daje dobre efekty w żywieniu przeżuwaczy, dlatego, że pasza zalega dłużej w żwaczu to jest lepiej przyswajana (dłużej podlega działaniu mikroflory).

Zwilżanie lub moczenie:

Zwilżamy pasze sypkie po to by zapobiec stratą czy zapylaniom budynków. 

Gotowanie i parowanie:

Poprawiamy smakowitość i usuwamy trujące substancje (drób, chore, świnie i młode osobniki)

Prażenie:

Poprawia strawność i smakowitość, nadrabiają właściwości odkażające.

Podkiełkowywanie:

Zwiększa nieśność, zapładnialność jaj i więcej witaminy E. Zwykle dotyczy owsa i jęczmienia.

Komentarze