Lekcja 2 ''Rasy bydła''

Lekcja 2 ''Rasy bydła''

Czym jest rasa?

Rasa, jest to grupa zwierząt jednego gatunku mająca cechy rasowe inne od pozostałych ras.
Gatunek, jest to grupa osobników o zbliżonych cechach zewnętrznych pochodzących od wspólnego przodka.
Odmiana, jest to grupa osobników danej rasy, odróżniająca się inną cechą od pozostałych zwierząt tej rasy.

Najpopularniejsze rasy bydła typu mlecznego?

Rasy bydła typu mlecznego:
- Rasa Holsztyńsko-fryzyjska (HF),
- Rasa Czarno-biała (CB),
- Rasa Simental ,
- Rasa Polska czerwona (PC),
- Rasa Jersey,
- Rasa Brunatna szwajcarska (szwyce),
- Rasa Czerwono-biała (czb),
- Rasa Salers.

Najpopularniejsze rasy bydła typu mięsnego?

Rasy bydła typu mięsnego:
- Rasa Charolaise,
- Rasa Limousine,
- Rasa Hereford,
- Rasa AberDeen Angus,
- Rasa Blonde D' Aquitane,
- Rasa Piemontese,
- Rasa Shorthorn,
- Rasa Błękitna belgijska (witlaw),

Komentarze