Lekcja 1 "Typy użytkowe bydła"

Lekcja 1 "Typy użytkowe bydła"



Co to jest typ użytkowy bydła?

Jest to grupa zwierząt danego gatunku, wyspecjalizowana w określonym kierunku produkcji. Ich cechy anatomiczne i fizjologiczne są dziedziczne- przekazywane potomstwu przez rodziców.

Jakie są typy użytkowe bydła?

Podstawowymi typami użytkowymi bydła są:
- Typ mleczny,
- Typ mięsny.
aczkolwiek wyróżniamy także:
- Typ kombinowany mięsno- mleczny,
- Typ kombinowany mleczno- mięsny,
- Typ roboczy (w dzisiejszych czasach praktycznie nie używany w bardziej zurbanizowanych krajach. Wykluczony poprzez postęp technologiczny).

 Jak rozpoznać w jakim typie jest dana sztuka?

W przypadku typu mlecznego cechy charakterystyczne to przede wszystkim:
- Sylwetka przypominająca trójkąt,
- Głowa o kształtnej budowie i suchej tkance,
- Długa, ciężka i dobrze umięśniona szyja,
- Pojemny brzuch,
- Klatka piersiowa płytka i płasko ożebrowana,
- Kości miednicy rozstawione szeroko,
- Wymię kształtne i pojemne,
- Cienka i łatwo przesuwalna skóra,
- Kończyny przednie cienkie, długie i suche ,a tylne szeroko rozstawione.
Natomiast u bydła w typie mięsnym będą to cechy:
- Sylwetka w kształcie kwadratu,
- Masywna głowa,
- Krótka wysoce umięśniona szyja,
- Dobrze umięśniony tułów,
- Skóra nie przesuwalna,
- Kończyny przednie i tylne dobrze umięśnione.

Cóż to za zwierzę na ilustracji?

W tym momencie jesteśmy w stanie stwierdzić, że zwierzę ukazane na fotografii jest w typie mięsnym i jej umięśnienie wcale nie znaczy o tzw. ''nafaszerowaniu chemią". Budowa anatomiczna pewnych ras zwierząt (w tym przypadku bydła) sprawia, że ich umięśnienie jest wręcz ogromne. Oczywiście nie neguje tego, że karmienie niema na to wpływu, aczkolwiek w tym przypadku widoczna jest zasługa budowy zwierzęcia. Jeśli chcecie się dowiedzieć więcej o rasach bydła zapraszam do następnych lekcji. Polecam również lekcje 20, gdzie dowiecie się czegoś o podstawowych pojęciach w przedmiocie chów i hodowla.


Komentarze